Kelmarin aku bangun agak lewat. 10.45 pagi.... banyak tugasan yang perlu aku buat. Maklumlah, hari ni isteri pi kerja. So, kena la ambik tugas dia...tolong-menolong gitu. Lepas mandi, terus aku turun ke bawah. Basuh baju... Memandangkan tempat pengering baju tu rosak, jadi proses nak membasuh tu mengambil masa yang agak lama. Lepas basuh, kena bilas dua tiga kali. Bila dah siap, nak kena perah pulak. Aduh...penat. Dah siap basuh baju, kemas bilik plak. Tukar cadar ape semua...cuma aku tak vakum jer karpet kat bilik tu. Penat la.... Hari ni (Sabtu) aku plan nak masak atau lebih tepat lagi nak cuba satu hidangan baru iaitu Daging Masak Arab. Dah lama aku teringin nak buat....hari ni, berkesempatan jugak nampaknya.
Sebenarnya tak susah nak masak benda ni. Perapkan daging dengan jus tomato, bawang merah yang dimesin, lada hitam, jintan manis, jintan putih, bijan dan sedikit halia (semuanya dikisar halus). Bila dah perap selama 2 jam, masak jelah. Tumiskan bawang putih dan bawang merah. Masukkan daging tadi kemudian masukkan sikit tomato puri serta santan (agak2 la). Bila dah hampir masak, masukkan garam secukup rasa. dah siap pun...tapi yang aku masak tu, terlebih bawang la plak. Kuah jadi terlebih pekat. Biasalah, baru first time cuba... Lepas ni, taulah aku nak agak macam mana.
Hari ni plak (Ahad), aku nak cuba masak nasi goreng cina. Tapi, yang ni aku modified sikit. Selalunya kalau nasi goreng cina orang letak ayam. Tapi yang aku buat ni, aku letak daging ala daging stik. He,he... Daging aku dah perap. So, tunggu je lah. 1/2 jam sebelum berbuka nanti, sempat lagi nak buat nasi goreng tu. Semalam, sempat chat dengan razif. Nak guna webcam, masalah plak webcam dia. Takleh nak broadcast...so, sembang macam tu je la. Rafis pun dah lama tak telefon. Sibuk kot.... Tapi, kalau free2 tu call la kami kat sini. Dah lama tak dengar berita daripada hang...no rafis no.
0 comments:
Post a Comment